Соль и сахар. Сажидин Саидгасанов

Бести Нифтиева
СОЛЬ и САХАР


Соль солона, а сахар сладок молвят.
Одно претит, другое любо нам.
И верно ли день не любить понурый,
А только ясным радоваться дням?

Но если не добавишь ни на йоту
Ты соли -  вкуса блюду не придаст.
И музыкант не попадая в ноты,
Не зажигает ритмом танца нас.

Ведь есть во всём свой вкус неповторимый,
Отличие своё, своя печать.
И в каждом роднике неоспоримый
Есть признак свой: объём, и вкус, и страсть.

И люди разные бывают в меру,
Где каждый и мыслитель, и творец.
Так, жителей Кюры возьмём к примеру -
Для подражанья яркий образец.

Соль - солона и в этом нет секрета,
А если сахар, - должен сладким быть.
Как за зимой идут весна и лето,
Так осень мудрую не отвратить.

И Сажидин испил на этом свете
Всего того, что людям дал Аллах.
Уста даны вкушать питьё и снеди,
Не для того, чтоб погрязАть в грехах.

      *****

КЬЕЛ ВА ШЕКЕР

Кьел – кIуьди яз, шекер – ширин я лугьуз,
Сад – дакIан хьун, сад кIан хьунухь дуьз яни?
Рагъ авачир йикъар, серин я лугьуз,
Рагъ авайбур, фад-фад кIан хьун дуьз яни?

Вилик гъайи хуьрек, кьелел тамамди
ТуштIа, гьелбет, тIуьниз къулай дад жедач.
Ваз кьуьл гъидач, чIуруз ягъай макьамди,
А макьамдал кьуьл авуна шад жедач.

Гьар затIунихъ вичиз хас тир дад жеда,
Гьар затIуниз ганва вичин чаравал.
Гьар чешмеда, вичиз хас тир яд жеда.
Гьардахъ вичин ава тIимил, паравал.

Инсанарни жеда гьар са жуьредин,
Гьар са касдихъ ава вичин къилихар.
КIантIа къачун жемятар чи Куьредин,
Гьич садазни хуш затIар туш синихар.

Ам кьел ятIа, адахъ уьцIуь дад жеда,
Шекер ятIа, дад жен адахъ ширин тир.
Кьуьд акъатна, гатфар жеда, гад жеда,
Зул хьунихъни метлеб ава дерин тир.

Сажидина ахтармишна гьар са затI,
Халкь авунвай инсан патал Аллагьди.
Чаз мез ганва, чир ийиз гьар садан дад,
Гьич са касни кун тавурай гунагьди!

Народный поэт Дагестана Сажидин Саидгасанов.