Борвiй

Галина Чехута
Осінній вітер все кружляв
Уздовж стежинок,
Чи чаклував, чи заблукав,
Шукав затишок?

А може, просто він хотів
Внести неспокій,
То шепотів, то буркотів,
Летів за обрій…

Весь день намотував круги,
Як від зневір’я,
Душа здригалась від журби
І нот борвія*.

Тремтіло листя на гіллі,
Встеляло землю,
А Осінь, як у напівсні,
Дивилась зверху…

Під вечір овид* потемнів,
Як на ретортах*…
А ось і дощик налетів!
Калюжі – в зморшках.


*Борвій – великий вітер; буря, ураган.
*Овид – обрій, виднокруг.
*Реторта – вогнетривка посудина різних форм, в яку вміщують матеріали при їх нагріванні в промислових печах.