Обугленный дуб

Ана Величкова
                Болгарский
                Природа и Люди


                ОВЪГЛЕНИЯТ  ДЪБ

                Дъбът бе многовековен.
                Когато османците
                завладяват страната,
                той е самотна фиданка
                сред обширна
                тревиста поляна.
                Расте сред човешки неволи,
                но се извисява,
                разстила нашироко
                натежали
                от жълъди клони.
               
                Столетия около него
                се събират и молят
                българи от близките
                планински махали и селца.
                На поляната празнуват,
                под сянката му извършват
                християно-богомилските си
                стародавни обреди.
                За непокорните хора
                той се превръща
                в духовна опора -
                символ на мощ
                и непобедимост.
                Така векове се изнизват...

                Тази година през март
                се изви небивала буря.
                Вятърът размята
                заплетените в клоните
                жици на електропровода.
                Късо съединение... -
                захвърчаха искри,
                пламна огън
                и дъбът за мигове
                се овъгли.
                На почернелия ствол
                останаха само два клона -
                две молещи се ръце
                безнадежно протегнати
                към небето...

                Ана  Величкова