Млечный путь

Ана Величкова
                Болгарский
                Космос и Человек



                МЛЕЧНИЯТ  ПЪТ

                Още древните се любували
                на Млечния път -
                светлата ивица,
                опасваща небето.
                Оприличавали го
                на млечна река,
                която трепти и свети.
                Те нищо не са знаели
                за галактиките,
                но звездното небе
                ги вълнувало и озадачавало.

                В галактиката Млечен път,
                в един от спиралните й ръкави,
                далече от галактичния център
                се върти Слънчевата система -
                звезда и планети,
                астероиди и комети,
                пояси от прах,
                ледени скални късове.

                Милиарди
                са звездите в Млечния път,
                трилиони са планетите.
                Може да има
                милиони цивилизации
                на високи нива
                на развитие.
                Какви ли научни
                и технически
                постижения имат те?
                А милиардите
                други галактики?
                Звездите и планетите в тях
                са повече
                от броя на капките
                в земните океани
                и песъчинките в пустините.
                Няма наименование
                за такива числа -
                дори и секстилионите
                не стигат
                за още неоткритата
                и непозната Вселена.
                Как да се разбере
                вселенската необятност,
                как с Разума
                да се постигне?

                Невероятни са творенията
                на пространство-времето,
                непреодолими
                са космическите разстояния,
                неразгадани са
                странните обекти и явления -               
                черни дупки,
                квазари,
                тъмна материя,
                тъмна енергия...

                Красив е Млечният път,
                сияещ на земното небе.
                Заставам към него с лице
                и тръпна от необяснимото,
                незримото,
                неизмеримото,
                недостижимото...

                Ана  Величкова