Адам Аснык Баркарола

Нати Гензер
Баркарола

Ноченька светлая!
Звезды зажглись,
Свет окутал
Прозрачную высь.

Ноченька светлая,
Тихо, светло!
Шумящих волн
Еле слышен вздох.

Лодка, как птица,
Легко средь вод
Взмывает с нами
И в даль плывет.

А наши сердца
Полные нежности
Пролились слезами
В синь безбрежную.

В светил хороводе
К небесам взлетают,
В любовной дрожи
Грезят, мечтают.

Плыви же, лодка,
Плыви же вечно
Водами спящими
В бесконечность.

Где-то в пространствах
Вдаль отплывем
Полутенью ясной
В серебре волн.

Баркарола

Noc taka jasna!
Gwiazdami plonie,
Swiatlem okala
Przejrzyste tonie.

Noc taka jasna,
Jasna i cicha!
Zaledwie fala
Szemrze i wzdycha.

Lodka, jak ptasze,
Po wodzie z lekka
Wzlatuje z nami,
I w dal ucieka.

A serca nasze
Pelne zachwytow,
Wybiegly lzami
W morze blekitow.

W swiatel powodzi
W niebo sie wznosza,
Miloscia drzace,
Senna rozkosza.

Plyn wiec, o lodzi,
Chocby na wieki,
Przez wody spiace
W obszar daleki...

A gdzies w przestrzeni
Zginiem w oddali,
W polcieniach jasnych
Na srebrnej fali.

A roztopieni
W cichym blekicie,
Tylko serc wlasnych
Uslyszym bicie.