Зазимок

Ирина Юрчук
Глибока, як вирва, зима.
Занурена в темряву хата.
Замети лягли кружкома.
Час вертить свої коліщата.

Погода не годить життю.
Снігів неосяжна пустеля.
Свічадо – суддя відбиттю.
Чіпляються тіні за стелю.

Ніч впала додолу ничком,
ледь-ледь не діставшись до ґанку,
годинник секундним смичком
змахнув і заграв на світанку,

як ранок наступному дню
намішує світла по вінця,
тремтять від ясного вогню
сухі ясенові полінця,

як зірка скотилась у двір,
упала в порожнє цеберце,
і слово проникливе “вір”
забилося рибкою в серці,

як світло спіткало слова
і висікло з темряви промінь,
розбилась кора льодова,
роз'ятрився сонячний пломінь.

В перетині змерзлих терпінь
єдналися подих і подив,
у синь до небесних склепінь,
задкуючи, холод виходив,

Звивався завітрений сніг.
Душа колихала колишнє,
як заходів план рятівних,
як зведення дій запобіжних.