Я знаю и не знаю

Ана Величкова
               
                Болгарский
                Время и Люди


                ЗНАМ И НЕ ЗНАМ

                Къде, кога, защо...? - въпроси
                Човекът често си задава.
                Едни са с отговори прости,
                а други често отминава,
                като отдавна нерешими.
                Сократ пък ни озадачава:
                "Знам, че нищо аз не знам!",
                защото всяко ново знание
                е обградено от незнание.

                Вселената се разширява,
                звезди се раждат и умират,
                промените за миг не спират...
                Човек света как да обхване,
                когато всичко е в движение,
                едното преминава в друго,
                а другото сред прах изчезва?

                Човеците са в неведение
                в пространство-времето къде са,
                защо дошли са в този свят
                и накъде са устремени?
                Просторите не виждат звездни,
                а първобитни страхове
                и плесенясали заблуди
                назад все още ги изтласкват.
                Но неизвестен и неясен,
                макар след много векове,
                вселенски път ще ги зове...

                Ана  Величкова