Что не имеем?

Ана Величкова
                Болгарский
                Время и Люди


                КАКВО  НЯМАМЕ?

                Ние, хората, нямаме
                остри зъби и клики,
                ноктести лапи,
                големи рога,
                нито клюнове,
                нито жила.
                Кожата ни не е покрита
                с гъсти игли
                и костни гребени.
                Не пръскаме отрова
                от коварни
                приспособления.
                Природата не ни е дала
                опасни органи за защита.
                Тя е поставила
                разумно начало -
                човек на човека
                зло да не причинява.

                Но хората вместо това
                създават различни оръжия -
                по-мощни,
                по-ефективни
                от естествените защити.
                С тях убиват умишлено               
                себеподобните си
                в предизвикани нарочно
                войни и конфликти.
                Те нараняват Живота
                и Природата осакатяват.
                Не се спират
                пред всякакви унищожения               
                и дори не изпитват
                морални угризения.

                Слаби са животните
                с техните органи за защита
                от Човека -
                до зъби въоръжен,
                командващ все по-страшна
                военна техника.
                Едното с другото
                е несравнимо.
                Победата на Човека
                означава победа
                над него самия -
                завинаги и необратимо.

                Ана  Величкова