Всадник

Ана Величкова
          
          Болгарский
          Время и Люди


                К О Н Н И К Ъ Т

                Човек на кон
                във вихрен бяг лети,
                болезнено
                оковите се впиват.
                И няма ден,
                не светят там звезди,
                а вълчи вой
                протяжно се извива.

                Къде отива той
                и кой го гони,
                и във вериги
                кой го окова,
                в пустинята го хвърли
                сам, бездомен,
                сред пустота безплодна
                - без слова?

                Но ще надмогне
                вражите несгоди-
                борец е храбър
                и не се предава.
                Той ще разкъса
                тежките окови -
                ще види ново утро
                да изгрява.

                Ана  Величкова


                По симфоничната поема "Мазепа"
                от ференц Лист /1811-1886/