Томас Кэмпион. Четвёртая Книга песен 1617 - 2

Лукьянов Александр Викторович
Томас Кэмпион (1567 — 1620)

Четвёртая Книга песен (1617) – 2

Чти мой обет, тебе служить я рад;
Надежду-птицу ты зовёшь назад,
Ты будешь для меня всего дороже, –
Как для тебя вся боль моя до дрожи.
Я ум и время тратил на тебя,
К тебе стремясь, всё потерял, любя.

Иные до богатства доросли,
Как я иметь надежды не могли:
Глумились надо мной, жалели вечно:
«Коль не любил бы, жил как мы, беспечно».
О, прелесть, мою верность ты почти,
Ради любви все сплетни прекрати.



Thomas Campion (1567 — 1620)

Fourth Booke of Ayres (1617) - 2

Respect my faith, regard my service past;
The hope you winged call home to you at last.
Great price it is that I in you shall gain.
So great for you hath been my loss and pain.
   My wits I spent and time for you alone.
   Observing you and losing all for one.

Some raised to rich estates in this time are,
That held their hopes to mine, inferior far:
Such, scoffing me, or pitying me, say thus,
"Had he not loved, he might have lived like us."
   O then, dear sweet, for love and pity's sake
   My faith reward and from me scandal take.