Январские дни

Ана Величкова
                Болгарский
                Природа


                ЯНУАРСКИ  ДНИ

                Ту слънце,
                ту мъгла,
                или пък дъжд вали...
                Къде ли е снега,
                къде залутан
                е студа
                из януарските
                все още къси дни?
               
                От сок дърветата
                започват бавно
                да преливат -
                набъбват пъпките
                за ново обновление.
                Гората е стаена
                в тайнствено очакване -
                дали на снежни преспи
                или на пролетни
                промени?

                Природата е опитна
                и знае
                кое да спре
                и на кое
                предимство да даде,
                Едно кокиче,
                с още
                неразтворени листа,
                проби пръстта...

                Ана  Величкова