Золотой волосок

Ана Величкова
                Болгарский
                Мир и Я


                ЗЛАТНОТО КОСЪМЧЕ

                На пет години
                имах къси плитки
                с панделки украсени.
                Отрязаха ми ги
                и бях дълбоко наскърбена.
                Заплаках толкова жално,
                че майка ми се отчая
                и не знаеше какво да прави.
                "Нали се съгласи?" -
                объркано повтаряше тя.
                "Косата ми! Косата си искам!" -
                ридаех аз, седнала
                на външната стълба на къщата.

                В този момент
                пътната врата се отвори
                и влезе млад хубав мъж.
                Той седна до мене,
                прегърна ме
                и започна да ми разказва
                приказка
                за Златното косъмче.
                "Плитките пречеха
                то да се покаже -
                каза разказвачът.-
                А сега ше израсне.
                То е вълшебно
                и каквото пожелаеш,
                ше ти донесе..."
                Заслушах се в думите му,
                успокоих се,
                пресъхнаха сълзите ми
                и се усмихнах.
                Веднага си представих
                вълшебното Златно косъмче,
                което върши чудеса.

                Този мъж бе инженерът,
                който ръководеше строежа
                но новия главен път.
                Хората го познаваха
                и уважаваха,
                а аз го обикнах.
                За мене той стана
                сладкодумния разказвач,
                който ми отвори врата
                към нов приказен свят...

                Ана  Величкова