Темные неизвестности

Ана Величкова
                Болгарский
                Космос

                ТЪМНИ  НЕИЗВЕСТНОСТИ

                Неизвестна е същността
                на тъмната материя
                и тъмната енергия.
                Извършват се
                астро-наблюдения
                и изследвания,
                сблъскват се
                елементарни частици
                в подземни километрични
                ускорители,
                но без резултат досега.
                Всичко, което виждаме,
                знаем и опознаваме,
                е само пет процента
                от Вселената.
                Останалото принадлежи
                на двете неизвестности,
                които не можем да разберем.
                Това е много болезнено,
                неприемливо
                и дори обидно за учените,
                макар че те са оптимисти
                и имат похвални достижения...
                Все едно живеем
                в безгранична тъмна гора,
                с тук-там проблясващи
                светлинни искрици.
                Как да се движим в нея?
                Може да се ударим
                в дърветата
                или да пропаднем в яма,
                без посока и дъно,
                без спасителен изход
                от тъмното...
                Тъмна материя и тъмна енергия!
                Този, който разбере същността им
                ще бъде възнаграден
                не само с Нобелова премия,
                но и с по-голяма и трайна слава
                от прочутите учени-гении.
                А светът с новото знание
                ще се промени неузнаваемо...

                Ана  Величкова