Поэзия

Ана Величкова
                Болгарский
                Время и Люди


                ПОЕЗИЯТА

                Обичам поезията
                от близки
                и далечни времена:
                лирична и епична,
                магична и реалистична,
                революционна и героична,
                мъдра и философска...
                Със строфи изискани
                и изяшен език,
                или със свободен словоред
                и бял пиндаровски стих,
                тя звъни песенно,
                призовава като камбана,
                или словото й е чук
                и думи на истината изковава.

                Поезията е съкровищница
                на благородни стремежи,
                на изповедни вълнения,
                високи полети
                и творяща любов
                към жената,
                и децата,
                към света и Живота.
                Красиви мисли поражда тя,
                пориви смели,
                тревога
                за бъдещето на хората,
                завъртени
                в опасен кръговрат
                на непрестанни войни,
                неразрешени раздори
                и вековни проблеми.

                Тя търси отговори
                на трагични въпроси
                и нерядко ги дава -
                едни погрешни,
                други незрели,
                но и немалко верни.
                Поезията
                прелива от чувства.
                Като незалязващо
                слънце е тя -
                топли и осветява
                човешката
                многострадална душа.
                С надежда и обич
                я обновява.
 
                Ана  Величкова