Ран Босилек. Расскажи-ка мне, облако белое

Екатерина Камаева
Расскажи, кораблик белоснежный,
где ты плавал в сини безмятежной?
Может, плыл над домом темнокрылым
и слыхал, как мама говорила:

Как там мой сыночек на чужбине
хлеб чужой делил с людьми чужими?
Передай ей, облачко, ты вот что:
жив-здоров я, мама, не тревожься.

Отнеси привет к её порогу.
Шёл я долго, мне теперь немного
до села осталось напрямую,
чтоб прижать к груди мою родную.



Я кажи ми облаче ле бяло
от где идеш, де си ми летяло?
Не видя ли бащини ми двори
и не чу ли майка да говори?


Що ли прави мойто чедо мило,
с чужди хора, чужди хляб делило?
Ти кажи ;, облаче ле бяло,
че жив и здрав тук си ме видяло.


И носи ; от мен много здраве.
Много мина, мъничко остана,
наближава в село да се върна,
да се върна майка да прегърна.