Город Солнца

Ана Величкова
                Болгарский
                Время и Люди


                ГРАДЪТ НА СЛЪНЦЕТО

                Градът на Слънцето
                не е мечтата само
                на Томазо Кампанела.
                Тя е сътворена
                в древни времена
                от хиляди народи
                и дори от примитивни племена.
                В нея са вградени
                човешките стремежи
                и надежди
                за живот достоен.
                Всеки народ е украсил
                неповторимо
                своя Слънцеград
                и за безрадостните дни
                превърнал го в опора.
                В българския фолклор
                Градът на Слънцето
                е със "самотворни двери":
                изгрее слънцето -
                вратите се отварят,
                залезе ли -
                вратите се затварят...

                В Африка -
                континент с народи
                безмилостно ограбвани
                и масово избивани,
                с опустошени територии
                от алчните и ненаситни,
                небивало жестоки
                бели западни мъчители
                и поробители,
                също се разказват приказки
                за Град на Слънцето.
                Той като видение изплува
                "на прага на нощта",
                сигурен и ласкаво спокоен.
                Там хората с усмивки
                посрещат утрото,
                деца с игри празнуват
                непомраченото си детство.
                От градските фонтани
                блика изобилна
                и чиста изворна вода.
                На сенчестите пейки
                присядат хората за отдих
                след ден на благотворен труд
                и просветляващо учение отдаден,
                а влюбени прегърнати
                си шепнат нежно.
                Привечер танцуват
                в паркове и цъфнали градини
                и искрени приятелства завързват.
                Всеки в Града на Слънцето -
                дете и възрастен,
                дава предложения,
                съвети за промени
                и подходящи подобрения,
                които без забавяне
                се изпълняват.
                Градивни мисли и идеи,
                изкуството,
                поезия и музика
                без отзив не остават...

                Градът на Слънцето цъфти
                в легенди и предания
                по всички континенти.
                Роден "на прага на нощта",
                той сякаш предвещава
                планетен мир,
                добро и красота,
                живот щастлив
                и справедлив
                за всички хора
                и народи по света.

                Ана  Величкова