Мир, Мир!

Ана Величкова
                Болгарский
                Мир и Люди


                МИР,  МИР!

                Едно и също -
                тягостно едно и също...
                Светът съществено
                не се променя:
                войни, санкции, заплахи,
                задкулисни съглашения...
                Във военен полигон
                Земята се превръща.
                За мир не се полагат
                никакви усилия.
                Не искат мир господата,
                самообявили се
                за световни властители.
                Разгарят войната
                с оръжия и милиарди долари.
                За мир не искат и да чуят -
                бягат от него като от чума,
                той не отговаря на целите им.
                Мир, мир ни трябва
                на нас, хората,
                запомнете това!
                Тези милиарди дайте
                за храна на гладните
                и бездомните по ваша вина,
                за образование и просвета,
                за лечение и за здраве,
                за наука,
                за космически изследвания
                и екологични проекти...
                Огромни са нуждите
                на Човечеството -
                не му трябват войни,
                полюсни противоречия,
                ядрени заплахи и ракети.
                Мир искат народите,
                разберете най-сетне,
                разберете!

                Ана  Величкова