На верху

Ана Величкова
              Болгарский
              Природа и Человек


                НА  ВЪРХА

                Най-сетне след години
                достигнах до върха.
                Внушителни картини
                пред мене се разкриха.
                Море с вълни застинали
                от хребети мъгливи,
                проломи и долини
                и водопади димни.
                Какво оттук-нататък
                в живота ме очаква
                надоблачният връх
                щом вече покорих?
                Но помисли! Почакай! -
                аз казах си тогава.-
                Не виждаш ли? Небето
                широко се разтваря
                и слънчева дъга
                на него се разгаря.
                Виж как на хоризонта
                тя бавно се изправя
                и в стълба преминава
                със стъпала сияйни.
                Тръгни по нея смело -
                върхът не е предел.
                Достигнеш ли го ти -
                към звездната вселена
                далече полети.

                Ана  Величкова