Чистота

Ана Величкова
            
            Болгарский
            Время и Люди


                Ч И С Т О Т А

                В края на града,
                под каменния мост
                реката преминава.
                И бистра е водата й,
                подхранвана
                от извори планински.
                Наблизо мощна помпа
                цистерни-камиони
                с водата й зарежда.
                Дебела водна струя
                на слънцето искри,
                излива се и пълни
                поредната цистерна.

                Готово е.
                Потегля камиона
                и друг на мястото му
                се нарежда.
                Десетки камиони
                /цистерните огромни
                с вода догоре пълни/
                потеглят към града
                да го почистят
                в пролетната вечер.

                Водата плиска,
                струите сребристи
                измиват улици
                и булеварди,
                широки тротоари и стени.
                Градини и алеи освежават -
                декоративни храсти и треви,
                цветя, дървета
                от влагата желана
                да растат
                и с многоцветие
                града да украсяват.
                С ухания и багри
                хората да радват...

                Шурти водата,
                мие и пречиства
                и не оставя
                нищо замърсено
                от хорската навалица
                и залисии дневни.
                Докрай измит
                е спретнатият град.
                На нощното небе
                дори звездите
                изчистени от прах
                блестят.
               
                Ана  Величкова