Темнота

Ана Величкова
              Болгарский
              Мир и Люди


                Т Ъ М Н И Н А
   
                Големият поет -
                общественик, писател,
                Еренбург Иля,
                преди десетилетия написа:
                "Когда я был молод, была уж война,
                я жизнь свою прожил - и снова война."
                За мене също
                и за милиони хора се отнася.
                Родих се във война -
                след нея не настъпи
                световен траен мир,
                а пак войни
                и непрестанна
                военна надпревара,
                ядрени заплахи
                /опустошение на Хирошима
                и Нагазаки/,
                вледеняваща "война студена"...
                И в старостта ми
                война бушува
                и не една...

                Това ли е най-главният
                човешки жребий -
                Човекът да воюва,
                да тлее и умира във войни?
                Прогрес ли е,
                напредък
                или на Разума победа?
                Нарича се израждане -
                духовно и мисловно...

                Пред тази жалка истина
                и най-доброто губи
                своето значение.
                Народът казва:
                Катран - една лъжица,
                огромна каца с мед отравя...
                И краят не се вижда
                на пешерната
                политическа омраза,
                на всечовешкото падение
                и разрушителната тъмнина,
                наречена Война...

                Ана  Величкова