Пустошь

Ана Величкова
              Болгарский
              Мир и Люди



                П У С Т О Ш

                Обилно на Земята
                растения поникват -
                израстват и цъфтят,
                даряват сладък плод.
                Природата е щедра,
                привидно безразлична
                към хорските раздори,
                омраза и войни.
                Безмълвно и тя страда
                от лумнали пожари,
                ракетни нападения
                и "обеднен" уран...
                Човешките страдания
                жестоко я засягат -
                цветята залиняват,
                дърветата изсъхват.
                Водата заразена
                животните убива.
                Война - това е пустош
                и край на всичко живо...

                Ана  Величкова