У гетто мама побувала

Геннадий Сивак
!4  березня  1944 року, День звільнення
Гетто Бершадь, Вінницької області.
80 років  від того Дня.

У  гетто мама побувала,
Під час  страшенної борні,
До днів останніх пам'ятала,
Про ті  окупаційні  дні.

Людей багато повбивали,
У ті напружені часи,
Цього  фашистам було мало,
Вони вбивали вдень й в ночі.

Так пів містечка постраждали,
У пам'яті їх імена,
З других країн сюди нагнали,
Така  негідниця війна.

Ось місяць березень з'явився,
Прийшов сорок четвертий рік,
Мов кожний знову народився,
Та окупант мерщій побіг.

Ось вийшли  люди на свободу,
Та  Бершадь буде пам'ятати,
Та про розбиту синагогу,
Та про  бажання  убивати…

Роки пробігли з того  часу,
Пройшло від них вісімдесят,
До стінки ту арійську расу,
За смерті хлопців та дівчат.

Автор  Геннадій  Сівак.
9 березня  2024 року.