Там дзе дажджы

Мария Мучинская
Суполкаю, калi бяздумнасць, «як усе»,
Так лёгка апынуцца сярод багны.
Дзе будучынь пад цiнаю густой, трасе,
Не разгарнуць, усiм натоўпам вязнем.

Трымае гурт за плечы, цягне ўсё глыбей,
Не вырвацца: цi патануць, цi ў брудзе
Усё жыццё пражыць, аж да апошнiх дней,
З хлуснёй маўклiва плыць ракой Iуды.

Парваўшы путы, выхад можна адшукаць:
Калi прачнецца розум – будуць крылы.
Праложыць сэрца над дрыгвою гаць,
Паветра зорнае напоўнiць сiлай.

Бяздумна лёгка сцежкай цвёрдай, дзе святло,
Сцяжынку з нетраў знойдзе толькi розум,
Бо «як усе» расчыне безданi акно,
Там дзе дажджы, дзе пахмурная восень.