25. Храм Священной Жабы

Александра Горохова
«Разбитых колокольчиков из храма
Священной Жабы берегись!» — старик
Исчез внезапно — так же, как возник,
А я во тьме продолжил путь упрямо
На юг от той реки, где в закоулках
Дремали тени прошлого — о них
Не прочитаешь на страницах книг.
Шаги в тумане отдавались гулко.

И я немного сбавил шаг. Однако
«Поберегись!» — вскричал второй старик,
И не успел в ночи затихнуть крик,
Как третий жутким голосом проквакал:
«Поберегись!» Я в страхе припустил —
И вырос предо мною чёрный шпиль.

______________________________

“Beware St. Toad’s cracked chimes!” I heard him scream
As I plunged into those mad lanes that wind
In labyrinths obscure and undefined
South of the river where old centuries dream.
He was a furtive figure, bent and ragged,
And in a flash had staggered out of sight,
So still I burrowed onward in the night
Toward where more roof-lines rose, malign and jagged.

No guide-book told of what was lurking here —
But now I heard another old man shriek:
“Beware St. Toad’s cracked chimes!” And growing weak,
I paused, when a third greybeard croaked in fear:
“Beware St. Toad’s cracked chimes!” Aghast, I fled —
Till suddenly that black spire loomed ahead.