Владимир Башев - Полёт вслепую

Сергей Батонов
Сплошь мгла.
Аэропорты призраком
без имени вокруг лежат
грошами вроссыпь брошены
на дно, вглубь дня.

Лечу –
то ль с плавниками, что мерещатся,
на крыльях то ль из морока и сна.
Из испытаний всех немереных
не знаю жутче я,
чем одиночество и мгла.

Забудь о чуде, еле мыслимом
из стали, алюминия, стекла –
сейчас ты – мозг, что мечется отчаянно
под костью лба.

От боли и от злости
съёжишься,
орёшь, вколоченный
глубоко в облака
и через бинт, до слёз
затянутый,
ты капелькою крови
явишься.


(с болгарского)


Владимир Дамянов Башев (1935-1967 г.)
Сляпо летене

Мъгла.
Летища безпредметни
лежат сега без имена,
като изпуснати монети
в самото дъно на деня.

Летиш
със вероятни перки,
с предполагаеми крила.
От всички видове проверки
най-страшната е
сам в мъгла.

Преставаш вече да си чудо
от алуминий и стъкло.
Сега си мозък, който лудо
се мята в своето чело.

От болка и от злост
се свиваш,
крещиш,
във облаците вбит.
И като капка кръв
пробиваш
жестоко
стегнатия бинт.