Коли закiнчиться вiйна...

Надежда Толок
Коли закінчиться війна
Та воз'єднаються родини,
Дитина батька обійма,
Не відпуска, ні на хвилину.
І буде радість, буде плач,
Так складно почуття спинити,
Та біль за тих, хто не дожив,
До переможної години... 
Пишу та сльози вже течуть,
Як їх спинити я не знаю,
Коли закінчиться війна? -
Багато сил ще, точно знаю.
Моя ріднесенька земля,
Ти же страждаєш, що години,
Твої поля, ліса, моря -
Це все суцільна біль, руїни...
Міста, що мужньо так стоять -
Прифронтовим - найважче,
По ним стріляють, їх бомблять,
Вони же стійко все долають...
Коли закінчиться війна -
Поїду в поле колосисте,
Його в думках я обійму,
Очима зацілую міцно.
Так, ще одна зима пройшла,
Були надії, що мир скоро, 
Знов будуть квіти розквіта,
Але війна іде, ще довго?..

Написано під враженням вірша видатної укр. поетеси Ліни Костенко - "Коли закінчиться війна".