Слiдкуйте уважно за руками, панове

Ярослав Мельник 9
трохи спершу про Гімн:
придивіться -
чого ми мали вмирати, якщо ми стали вільними?
чого ми мали панувати у стронці, якщо у нас була ціла країна?
чого вони мали зникати на сонці як роса, коли їх треба вбивати?
Чого ?!
Щось тут не так в ментальних налаштуваннях, свідомості, їх частинах.
Відповідь поки одна: низька кабальна самооцінка зроблених советаии людей, не розуміння своєї сили та природи, - слабкість політичної волі, нерозуміння початку та кінця,життя та смерті, їх цінності та мети.
Про політичну кон'юнктуру в масштабі східної частини ЄС:
Ми зажаті між суспільствами, світами, у крові яких залишилась дикунсько-імперські амбіції, надії та сподівання на реванш: австро-угорщини, російської імперії, речі посполитої тощо.
Попри це, пригадаймо, що у нас на час "складання" гімну був найкращий потенціал для Старту у світі. Без перебільшення. Заважала партійна погнивша номенклатура, не знання азів ринкової економіки, знань з геополітики, тощо. За ментальним покликанням, ми були чистою нацією, не агресивгим суспільством, здатним до самореалізації, до мислення, до творення культури, до постійної та невпинної праці, врешті решт - розвитку.
"гаранти" 90х, повинні і винні нам. Мабуть пожиттєво, за те, що ми віддали їм першість. Ми це зробили самостійно.
Сьогодні, наш досвід, гіркий досвід показав прості речі: нас ошукали. Методично ошукали .
Забрали та порізали зброю, знищили заводи, фабрики, вкорінили в науку ледарів та профанів, а у правоохоронні органи та суди - негідні процедури, які породили хабарників; вивезли людей до  закордону. Люди тікали, мігрували,зневірились. На прикладі поляків, виглядало це так: вони "люб'язно" надали притулок. Ситуація була схожою із ковідом, коли чи не вони єдині потребували вільних робочих рук на плантаціях /таке собі узаконення рабство/. Вони використали цей момент. Використали вкотре.
Тепер зерно. Негідники. Нам треба таке "право"?  Ні, не треба ні їхнього права, ані їх самих.
Це саме було від руzьких "братів", від венгриві-упирів, від словаків, які так хотіли стати європейцями впливовими.
В усіх цих суспільствах, соціальні права та соціальна культура доволі низька . А це маркер,який ми бачимо як ніж в спину сьогодні.
Якщо ми сьогодні ошукані ними, то ми повинні сфокусуватися на собі, виключно на собі, не на "поляках чи словаках" - це низькість.
Правила для нашого суспільства повинні бути чіткі й зрозумілі, жорсткі, жертвені.
Ми повинні повернути людей. Це пріоритет.
Ми - величний народ, нація. У нас найкращий потенціал і до сьогодні. Інакше не було б боротьби. Треба просто побачити  цей потенціал .
Ніяких поки територій для інших прикорінілих народів. Нашими руками ми робимо свою, власну історію. Ми поважаєм кожну націю, але не кожну державу.
Ми знову зростем як фенікс, головне очиститись від впливів зовні. Все решта у нас є, справимось...  (с)