Украинский патриот

Лесь Украинец
Український патріот
Їсть із салом бутерброд,
Через гори, степ і ліс
Український прапор ніс.

Його біблія - "Кобзар",
Яскравіше, ніж квазар,
Сяє в небі наш Тарас -
Надихач народних мас.

Українець - це козак,
У політиці азарт
Демонструє запальний,
Хоч зазвичай мовчазний.

Він господар на землі,
Він із потом на чолі
Сіє, жне й молотить хліб -
Він є чесний трудівник.

Він є сам собі король,
Він наш янгол і герой,
Він і майстер-будівник,
Він і воїн-рятівник.

Він є лікар і водій,
Здатний до рішучих дій,
Він хоробрий, наче лев,
І шляхетний, як орел.

В вишиванці з рушником
Їсть він сало з часником,
На Водохреща він морж,
Зі сметаною їсть борщ.

Різьбярі і гончарі
Роблять вироби чарівні,
Українське ремесло
Квітне всім чортам на зло.

Він водночас і митець,
На гітарі він гравець,
Він письменник і поет,
Він є нації хребет.

Він гірник і сталевар,
Зігрівач, енергодар,
Світоч, лицар, захисник -
Український чоловік.

***

Господиня ділова,
Берегиня світова -
Українська жінка,
Жінка-українка.

Ти дружина і сестра,
Ти і мати, і донька,
Ти мудра княгиня,
Жінка-берегиня.

В хаті спокій бережеш,
Всіх доглянеш ти авжеж,
Ти сяйво оселі,
Ти квітка пустелі.

Обдарована мисткиня,
Рукодільниця й майстриня,
Творча особистість
Жінка українська.

Лікарка, екологиня,
Фермерка, філологиня,
Працівниця наукова -
Українка виняткова.

Соціальна робітниця,
Продавчиня у крамниці,
Жінка - вчителька моя,
Жінка - зіронька, зоря.

Волонтерка й рятівниця,
Операторка й черниця,
Журналістка і кравчиня -
Всіх професій фахівчиня.

Жінка - ластівка, лебідка,
Жінка - ягідка і квітка,
Жінка - пташка весняна,
Жінка в світі головна.

І спортсменка, й рекордсменка
Наша жінка суперменка,
Красуня вродлива,
Принцеса примхлива,

Мужня амазонка,
І княгиня Ольга,
Мудра Роксолана,
Чарівна Оксана,

Мокоша і Лада,
Покрова-Оранта,
Співачка Руслана,
Королева Анна,

І Ліна Костенко,
Й Марія Примаченко,
Й Леся Українка -
Українська жінка.