Волтеровское

Ана Величкова
                Болгарский
                Время и Люди


                ВОЛТЕРОВСКО

                С мнението ти не съм съгласен -
                благодаря, че го предаде ясно.
                Готов бях да умра, за да го кажеш
                и себе си открито да покажеш...

                Волтеровската мисъл не догаря
                и днешни политици я повтарят.
                Но те не казват от кого е точно -
                дали забравят или е нарочно?
                Разбират ли я истински, не зная -
                от шумен спорът става и безкраен...

                Един не чува другия и често
                от себе си отрича се той лесно.
                Речта си никой няма да възпре,
                за чуждо слово няма да умре.
                Така нечут върви си и светът
                към безпосочен тъмен кръстопът.

                Ана  Величкова
               
                Волтер /1694-1778/ - велик френски писател
                и философ от епохата на Просвещението.