Ваучер

Аркадий Букетов-Сайн
Черланен Элем !
Огыт керт эмлен. |
Врачше к; гала?
Тудыжат мала.
Кушко шуына? I
Толын шол «уна» —
Чоным кочшо «чер».
Маныт: «Ва-у-чер».
;рыктарыш ялт.
Й;сланат алят.
Чот «черланыш» ад.
Орын ияжат.
«Чекым мый налам»
Возыман о;ам
Ш;йышк; сакен,
Шогылто ва;ен.
Шыргыже чоян —
Тудо вет поян.
Мыйым, весымат
Имньыла кычкаш,
Кулыш савыраш
Шелше кумырлан
Шочын ты шайтан.
Ушыжым прола
Лач окса калта.
Но ешем пала,
Пий кузе опта:
«Ам-ам-ам-ам,
Садыгак пурлам!»
Вожылмо гала —
Тыйым ужала,
«Вес т;няш» колта
Тиде пелторта,
Ой, тый, ваучер,
Чондымо уна,
Молан гын у чер
Лийыч мыланна?!

     ***
Ош вуян павай —
Кумыл ш;шм;й гай.
Ваучер нерген
Палыде илен.
Ото пылышан,
Ял урем шинчан.
Ик эрден селаш
Ваучер налаш
Ошкылын павай
Угыч шочшо гай.
Корныш легылден,
Семынже шонен:
«Ыле неле жап.
Чытыш н;рг; кап.
Коштым чодыраш
Яктынам руаш.
От кай — казамат,
«Вес т;ня» тылат.
Такшым «вес т;ням»
Ужын шуктенам:
Якте кож перен,
Лумышкак урен.
Тамык? Утленам!
Уто лийынам
Мланде-авалан,
Мамык помышлан.
Угыч кученам
Тупешем а;ам.
Куралаш,
Удаш
Да шияш кылтам
Лийын шол артам...
Эртыш тиде жап.
Воло — лап да лап.
Чылт с;ван гай кап.
Кид гыч ;мыр сап
(Ой, молан шылташ!)
Ямде мучышташ.
Куштырак гала
П;рышем, суксем?
Йомын мо чыла,
Шкем кузе пукшем?
Пенсием изи,
Пуйто кайык сий.
Ваучер ала
Шо;гым семала?»
Э;ертен тояш,
Неле ошкедаш.
Ваштареш — «маска».
М;ч;рлан ласка.
Лийын ;рышан,
Но от ман ушан.
— Куш кает, павай? —
Йодын чалдывай,
Шо;гым в;чкалтен.
— Шуктенат монден?
Мый улам Эвай,
Тыйын уныкат.
От пале, ужат.
— Шым пале, колой.
Т;лыжген шинчам.
Раш чакат ок кой.
— Шарналтем кочам.
Ыле тудо сай,
Тый палет, павай...
Очыни, кает
Ваучер налаш?
Ой, павай, палет,
Чек лу т;жемаш.
Мый гын тыланет
Шергын лу пачаш
Т;лемак, товат.
Тыштак оксамат.
Шо;гым чаманем.
Полшашак шонем, —
Пеш чоян ;йлен
Яклака п;ръе;...
Ваучер налмек,
Уныкаже дек
Мийыш шо;гые;,
Но к;г;н кечен.
Пылышлан шоктен:
«С;рымем шуктем...»
М;чырес вучен,
Ялт вараш, ва;ен.
Йывыртен павай.
«Уныкаже сай», —
Манын шыргыжал...
Пытышыч, павай!
Ваучер тыгай:
Йомо НЛОла.
Лийын мо, ала...

     ***
Ой, тый, ваучер,
Чондымо уна,
Пешак неле чер
Лийыч мыланна.
Шо;гым толена,
Кушко шуына?
Рвезе тукымна
Ынже лий тумна.

      ***
Черланен Элем.
К; кертеш эмлен?
Врач, пиж писынрак
Эмым кычалаш.
Черым чер денак,
Ой, ок лий эмлаш.
Ночкышто чонна,
Нелым се;ена!
    1993 ий.