Да можех не мога душа да ви дам

Надежда Ангелова
Такъв е светът ви, да точно такъв,
какъвто сами си го правите.
Парите ви даже миришат на кръв,
какво като? Вие сте правите!

И кой ли го каза и писа и как?
От похот  разбират и слепите.
Светът ви е гладен и дрипав сирак,
свещицата гасне му в шепите.

Гладът ви е стръвен, а злобата щит,
небето е само за смелите.
Молебенът – някак накриво съшит,
а Господ... за него неделите,

са само, а после е тъжен и сам,
и кърпи крилата на мъртвите...
Да можех (не мога) душа да ви дам
и зная сега ви е жътвата...

Светът ви такъв е, такъв е векът,
аз кътам надеждата – бялата,
по-силна, по-жилава даже от смърт,
любов, светлина... И началото...