Беглое воспоминание

Ана Величкова
                Болгарский
                Земля и Люди


                БЕГЪЛ  СПОМЕН
               
                Люлко неспокойна,
                самотна сред звездите,
                неспирно се люлееш,
                огряна в светлина.
                Човешките си рожби
                в летежа си закриляш
                и ги обгръщаш нежно
                с любов и топлина.

                Дори, когато литнат
                в космичния простор,
                за тебе те ще питат
                в звездите впили взор.
                Но в пътя неизброден
                ще минат век след век -
                ще станеш бегъл спомен
                за звездния човек.

                Ана  Величкова

                "Земята е люлка на човешкия Разум,
                но не може вечно да се живее в люлка."
                Константин Е. Циолковски /1857-1935/