Emily Dickinson God gave a loaf to every bird

Сергей Долгов
791

God gave a loaf to every bird
But just a crumb to me;
I dare not eat it, though I starve, –
My poignant luxury
To own it, touch it, prove the feat
That made the pellet mine, –
Too happy in my sparrow chance
For ampler coveting.

It might be famine all around,
I could not miss an ear,
Such plenty smiles upon my board,
My garner shows so fair.
I wonder how the rich may feel, –
An Indiaman – an Earl?
I deem that I with but a crumb
Am sovereign of them all.


Эмили Дикинсон

Господь дал хлеб любой из птиц,
И только мне дал крошку,
Я голодаю, но не съем
Мучительную роскошь.

Хранить, касаться... Чудеса
Творил, её слепивший,
Удаче рада воробья,
И мне не надо лишней.

И если голодно вокруг,
Я слышу, когда плачут,
Такой улыбки на столе,
Столь щедрой не растрачу.

Что, интересно, богачи?
Лорд, или кто из Дели?
Я с малой крохой – суверен
Для них, на самом деле.