Безымянный С болг. Атанас Капралов

Ольга Мальцева-Арзиани
  "Вярвам в Божествената сила, тя е в нас, само трябва да я открием. Аз лично никога не посягам към белия лист, без да призова Бог да бъде с мен - дълбоко, болезнено, истински! Творчеството е божествен акт - сигурен съм в това! Не можеш да бъдеш поет, ако не си
ПРИЗВАН СВИШЕ!"

                АТАНАС  КАПРАЛОВ

   "Верю в Божественную силу, она в нас, только нужно её открыть. Я лично никогда не смею посягнуть на белый лист, без того, чтобы призвать Господа быть со мной - глубоко, болезненно, истинно! Творчество - это Божественный акт, я уверен в этом! Невозможно быть поэтом, если не ПРИЗВАН СВЫШЕ!"

                АТАНАС КАПРАЛОВ
 "БЕЗЫМЯННЫЙ"
Атанас Капралов



Страхливците са там отзад -
те ще живеят сто години...
А ти си в бомбения ад
с присъда ясна -
да загинеш.

Като дивак, загубил ум,
пълзиш и стреляш,
псуваш,
      храчиш...
Но смъртоносният куршум
да те пожали?
Няма начин.

Той блъсва твоето чело
със скоростта на светлината
и ти,
   чуплив като стъкло,
се разпиляваш по земята.

Войната свършва в този миг
                за теб.
Без орден за заслуги.
Без почести...
Просто войник,
заровен с хилядите други.

И ако те бележат с кръст,
ще е безименен,
защото
ти вече ще си само пръст.
Пръст,
бременна с безброй животи.

Пръст,
лакома като смъртта.
Пръст,
за която днес загина.
Пръст от безкрая на света
      с цвят,
             вкус
                и мирис на родина.
------------------------------------

"БЕЗЫМЯННЫЙ"

Авторизированный перевод
с болгарского
Ольги Мальцевой-Арзиани


Трусливые души - там, сзади.
И жить они будут сто лет...
Тебя же одна ждёт награда-
Погибнуть на этой земле.

И ты как безумец, бесстрашно,
Сцепив зубы, лезешь вперёд.
Ползёшь и стреляешь, и ясно,
Что пуля тебя здесь найдёт.

И лоб твой высокий, красивый
Со скоростью света пробит.
Погиб...и никто уж не в силах
Тебя защитить от судьбы.

Война в этот миг завершилась
Пускай не для всех, для тебя.
Без почестей в общей могиле
Простые солдаты лежат.

Коль крест тебе всё же поставят,
То быть безымянным ему.
Ты просто не думал о славе,
Свою защищая страну.

Теперь ты и сам стал землёю,
Как тысячи тысяч бойцов.
Земля вас безмолвно укроет
И будет в ней дом ваш и кров.

Земля.
Вкус и цвет её знаем.
Земля -
    Наш последний приют.
Святая
    от края до края,
Ведь РОДИНОЙ 
             землю зовут...

http://www.stihi.ru/2009/01/18/728

http://www.stihi.ru/2009/06/18/7661