Ты знаешь...

Светлана Пригоцкая
   Ты знаешь,цветут незабудки,
   И вновь расцветает сирень...
   И я никогда не забуду,
   И мне вспоминать каждый день.
   Как встретились в небе две птицы,
   ВедОмы своею судьбой
   На чистой небесной странице...
   Далёкого моря прибой!
   Ты знаешь ,ведь души как птицы
   Вдруг встретились ,это не сон.
   И свет озарил наши лица,
   Забились сердца в унисон.
   На гребне волны,гребне света
   Две белые чайки вдали...
   И в розовом море рассвета
   Мне волны поют о любви.


Светлана Пригоцкаја (Русија)


TИ ЗНАЕШ

Ти знаеш, цветаат незаборавките*,
И јоргoваните цутат повторно...
И никогаш нема да заборавам,
И се сеќавам секој ден одново.

Две птици на небото без граница,
Робови на нивната судба-немир
По чистата небесна страница ...
Пловат заедно по морската шир!

Ти знаеш, ко птици се овие души
вистина се сретнаа, ова не е сон.
И светло ги озари лицата наши,
Срцата чукаа во дует занесно.

На врвот од бранот, врвот од свет
Два бели галеби во далечина в лет...
Во колорит утрински морски  розов
Во мене, брановите пеат за љубов.

 * = тип цвеќе
Препев од руски на македонски јазик: Златко Жоглев



 фото интернет