Тадеуш Кубьяк. Уже не бывает...

Глеб Ходорковский
         Тадеуш Кубьяк.

         Уже не бывает
         любовниц -девчонок,
         чьи бёдра - гитара,
         а грудь - бубен звонкий

         Разорваны браки.
         По сёлам с медведем
         не бродят фокусники
         Аполлинера.

         Чёрт знает - с утра
         хорошо или странно -
         кузнец обокрал,
         а убили цыгАна.

         Лепечут в пелёнках
         поэты как дети.
         Никто их не слышит
         на сём шумном свете,      
         на всём белом свете

       *   *   *

Juz dzis nie bywaja
Kochanki dzuewczyny
Ich brzuch byl gitara
a piers tamburinem

Zerwane mariaze
Z niedzwiedziem przez wioski
nie chodza kuglarze
apollinerowscy

Czort wie juz od rana
czy ladnie czy brzydko
skradl kowal Cygana
powiesili szybko

Belkocza w pieluchach
poeci jak dzieci.
I nikt ich nie slucha
na tym gwarnym swiecie