Булат Окуджава. Надежды маленький оркестрик

Вячеслав Чистяков
                To B.A

Whenever distant trumpets sound
  with vague unbowed sudden beats,
the words like hawks in the darkness    
  burst out flying from dry lips.
The melody’s like sudden raining,
  it roams between people, flies above  -
a little band of a fervid hope 
  conducted solely by love.

In years of parting, years of fighting 
  the leaden bold and heavy rain
flogged our souls and our backbones
  that made high expectations vain,
and all commanders being voiceless    
  the people were under ruling of
a little band of a fervid hope
  conducted solely by love.

The trumpet’s harmed, the clarinet’s pierced,             
  the bassoon's - an old staff outworn,   
the drum is torn at seams completely,      
  but the clarinetist's gently born!
The flutist is a young bright hero. 
  To people betrothed, sure enough,
a little band of a fervid hope 
  conducted solely by love.



Булат Окуджава
ПЕСЕНКА О НОЧНОЙ МОСКВЕ

                Б.А.

Когда внезапно возникает
  еще неясный голос труб,
слова, как ястребы ночные
  срываются с горячих губ,
мелодия, как дождь случайный,
  гремит; и бродит меж людьми
надежды маленький оркестрик
  под управлением любви.

В года разлук, в года сражений,
  когда свинцовые дожди
лупили так по нашим спинам,
  что снисхождения не жди,
и командиры все охрипли...
  он брал команду над людьми,
надежды маленький оркестрик
  под управлением любви.

Кларнет пробит, труба помята,
  фагот, как старый посох, стерт,
на барабане швы разлезлись...
  Но кларнетист красив как черт!
Флейтист, как юный князь, изящен...
  И вечно в сговоре с людьми
надежды маленький оркестрик
  под управлением любви.