Марцин Светлицки. Иона

Глеб Ходорковский
      
Юность зимы. Бесснежье
Ох, нынешний вечер превратил эту улицу в чрево кита.

Я б не заметил, но в овощном магазине
продавали фрагменты подводных растений...

И стали в эту минуту неоны...
...выделять мглу и влагу.

Возникли лужи из рыбьего жира и крови...

Я на поребрике*) раковинку увидел
и почувствовал,
что меня
переваривают...
                *)Бордюрный камень, отделяющий мостовую
                от тротуара.

            *   *   *

Marcin ;wietlicki - Jonasz

Tekst pochodzi z piosenki o tym samym tytule
...z p;yty ;wietlik;w "Per;y przed wieprze"

M;oda zima. Bez;nie;na.
Och, dzisiejszy wiecz;r uczyni; z tej ulicy wn;trze wieloryba.

By;bym nie zauwa;y;, lecz w sklepie warzywnym
sprzedawano fragmenty podmorskich zaro;li..

I neony w tej chwili zacz;;y wysy;a;..
..mg;; i wilgo;.

Ka;u;e pe;ne tranu i krwi..

Przy kraw;;niku znalaz;em muszelk;
i poczu;em, ;e jestem trawiony..