Аисты

Светлана Пригоцкая
 по мотивам Красимира Тенева
    ( Болгария)
http://www.stihi.ru/2012/01/19/8645


            Щъркели
           =========
Ето, дойдоха от топлия юг
първите щъркели тая година!
В кръг обикалят един подир друг.

Спускат се в свойто  на комина.
С клюнове тракат, кънтящият звук
сякаш оглася ни: зимата мина!

Плаши се малкото кученце Шаро.
Глупав палаш е, скимти и се чуди:
"странните птици навярно са луди –
носят на хората, плачещ подарък."

Дреме унесено старо магаре.
Славеят с песен не ще го събуди.
Сивата зима за кратко прокуди
Всичко красиво – то пак се повтаря!


          *  *  *
Это они прилетели с тёплого юга,
Первые аисты в этом году!
Носятся друг за другом по кругу.

Свили гнездо на трубе в нашем саду.
В клюве цветок- бубенец будит округу,
Скрылась зима, и луга, и деревья в цвету!

Из конуры  нос  испуганно высунул Шарик,
Чуду дивИтся , залаял  весёлый щенок:
« Странные птицы,счастье несут они в срок,
Людям приносят плачущий этот подарок!»

В дрёме один только старый  мечтатель,
Будит его соловей ,  песнь поёт про любовь…
Всё,что красиво, всегда повторяется вновь!
Скрылась зима, износив своё серое платье.