Что такое любовь?

Светлана Пригоцкая
 по мотивам Антонины Димитровой
      ( Болгария)
http://www.stihi.ru/2012/04/13/727

  Что такое любовь, Божий дар?
  Тайна, к истине ключ и страдания,
  Жизнь и смерть ,и цветочный нектар,
  Радость творчества, созидания!
  Южный ветер так будит весь мир,
  Медуница в лесу расцветает,
  Ах, откуда прилив свежих сил,
  И взахлёб соловьи распевают! 
  И полно животворной росы
  В аромате чарующем розовом,
  Ах, не дай умереть в те часы,
  Пусть зима не грозит нам морозами.
  Когда полная чаша вина
  Ей горчить до кончины? ...Не надо
  Так отпей с этой чаши сполна,
  В один миг станешь очень богатым!
  Столько ласки в ладонях любви,
  Эта вспышка дыхания тёплого
  Согревает нас в  зимние дни
  И не гаснет любви моей топливо.
  Ты убежище в жизни , скала,
  Так крепка ты , любовь моя верная,
  Бескорыстья полна и добра,
  Незабвенная и сокровенная.
  Что такое любовь для меня?
  Свет , надежда моя и спасение,
  Благодать из святого огня,
  Для людей грешных- воскресение!

художница: Жозефина Уолл

http://www.stihi.ru/2011/12/09/5186

Какво е любовта? Навярно
 Божествен дар за нас е тя
и ключ към истини изстрадани
за нашия живот и за смъртта.

Любов е топъл южен вятър,
събудил храсти и треви,
в зелено пременил полята
и птичи песни сътворил.

Тя животворната роса е
и в розов цвят от кадифе
разпръсква аромат омаен...
Не я оставяй да умре!

Тя пълна чаша е със вино,
което ще горчи до смърт,
но ако дръзнеш да отпиеш,
в миг ставаш истински богат.

Любов са две ръце, които,
дъха ми стоплят в зимни дни.
Тя пламъка е във огнището –
и в мен той вечно ще гори.

Тя, любовта, ми е убежище
и крепка е като скала –
без корист вярна, саможертвена –
в живота крепост ми е тя.

Какво е любовта? За мен –
надежда, светлина, спасение,
Божествената благодат,
за грешните човеци сътворена.
13.04.2012г.