Пчеловод

Искандер Борисов
       ПЧЕЛОВОД
  http://www.stihi.ru/2012/07/27/1977

                Кульберг Ивану Петровичу

На краю у полевого стана
Разбежались ульи торопливо
Словно на картине Левитана
Колосится жолтой рожью нива.

Пчёлы дань пахучую степную
Тяжело несут в свои жилища
Трудятся весь день напропалую
Будет и у них зимою пища.

Старый пасечник в халате белом
Семьи неторопко проверяет
Знают пчёлы – этот дед умелый
И его напрасно не кусают.

Дымарём  он пользуется скупо
Пообвык – рука не опухает
Дымом пшикнет  лишь  жена – старуха
Что ему в работе помогает.

Вечером, едва проглянут звёзды
Чай попьёт он со своей старухой
Ну, а уж когда нагрянут гости
Угостит задорной медовухой.

Выпьет сам, не мудрствуя лукаво
Так сказать – без всяких эпиграмм
Как перед атакой пил бывало
Фронтовых военные сто грамм.

В той войне суровой и кровавой
Много было бед и много ран
Знает лишь земля и помнят травы
Да и он – военный ветеран.

Перед сном опять проверит пчёл он
И летки закроет напослед
И уснёт – забот грядущих полон
И жена ему накинет плед.


         ПЧЕЛАРЯТ
                На Иван Петрович Кулберг

                Перевод  на болгарский язык
                Антонины Димитровой


Там, в покрайнините на гората
кошери пъстреят се лениво.
Тук, на Левитан като в платната,
златокоса ръж люлее нива.

Тежко в кошерите свои мъкнат
ароматна степна дан пчелите.
Сбират те запаси за зимъска
и се трудят цял ден упорито.

Стар пчелар във бял халат облечен,
кошерите провери усърдно.
Сещат го пчелите отдалече,
че умел е той, не му се сърдят.

С димката работи пестеливо,
а ръката вече не отича.
Старата му булка само живо
с дим да му помогне ще притича.

Вечерта,  звезди не светят още,
пак със старата те чай ще пийнат.
Изненадат ли ги скъпи гости,
ще почерпят с вкусна медовина.

Пийне сам, лукаво не мъдрува.
Без епиграми, просто ей така...
И пред бой да сръбне му се случва
стограмовата дажба фронтова.

Таз война – тъй кървава, сурова,
все беди донесе, рани, смърт...
Знае земята, тревите помнят,
и пчеларят – ветеранът твърд.

Преди сън пчелите  проверявал
и пчелина той затварял сам.
Ще заспи, пълен с нови планове,
а пък Тя ще му хвърли юрган.