Краденые закаты

Светлана Пригоцкая
  по мотивам Йорданки Господиновой
           ( Болгария)
     http://www.stihi.ru/2012/07/02/8439

  От мечты по закатам краденым
  Улетел этот день недолюбленный,
  Вальсы тихие, слова недосказанные,
  Голубь белый неприголубленный...
 
  Лишь искрили глаза влюблённые,
  Освещал закат губы молчащие,
  Обнимал дУши, света полные,
  Мы , как птицы, навстречу летящие.

  Но спускались, землёй крещёные,
  Разлучённые птицы печальные,
  Золотым огнём освещённые,
  Согревая закаты дальние.

  Снова ждёшь ли в мечтах несбыточных,
  Диво дивное, чудо чудное?
  У любви глаза самые чистые,
  Без любви я живою буду ли?

  От тоски по закатам краденным
  Есть маяк самой верной пристани.
  Кочевые костры не радуют,
  Есть предел у любви непризнанной.

 художник: В Цыганов

     ЗАЛЕЗИ КРАДЕНИ

От копнежи по залези крадени
отлетя този ден недолюбен…
Стъпки пишеха думи неказани,
мракът шепнеше тихо разбуден.
 
А в искрите на влюбени погледи
устни жадно мълчаха – до болка –
две тела се целуваха огнени
и в съня си танцуваха волно.

Но в предела на чуждото вричане
тъжни птици земята кръщават...
Бях ли твоето смело момиче,
дето може света да взривява?

И дали още чакаш във утрото
любовта ни и страстна, и дива?
Пак ли скиташ във мислите с чувството,
че без мен всяка болка е жива?

Знам, в копнежа на залези крадени
ще остана най-верният пристан
и в номадските клади, разпалени
пак живота ти с огън орисвам...