Гадая

Светлана Пригоцкая
  по мотивам Йорданки Господиновой
        ( Болгария)
http://www.stihi.ru/2012/08/04/4570


  Солнце шлёт колючие лучи,
  Новую зарю зажжёт ли сад,
  Яркие две искры-две свечи,
  Ты в моих глазах увидеть рад?

  Ветер вдруг дыханье затаил,
  Хочет прошептать, что я твоя,
  Небо снова слышит мой мотив,
  И прибой лазурный шлют моря...

  Разольётся голос мой рекой,
  С жаждой вечной искренней любви,
  Я о ней мечтала сто веков,
  О безумье-твой костёр зари...
 
  К горизонту шлю я корабли,
  Птицы к бесконечности летят,
  Пьют с восторгом алый свет зари,
  Две свечи ещё хранит твой взгляд?

  Значит не погас мой звёздный знак-
  Южная любовь мечте верна,
  Каждым утром расцветает мак,
  Не подводят звёзды и луна.
 
художник:Nathalie Colombina

Гадая
Йорданка Господинова
Слънцето с разрошени лъчи
трудно ще запали ново утро,
ако сутрин в моите очи
не открие две искрици будни.

Вятърът стои със дъх стаен-
иска да му кажа, че съм твоя.
И тогава ей това небе
ще дари с лазура на прибоя…

И реката блика с моя глас,
вечност тази обич е копняла,
търсила е път през сто била…
Днес прелива лудо полудяла.

Този ден наричам го на теб
и по него пътя ти гадая –
щом е синьо жадното небе,
птиците летят ли към безкрая,

значи още пазиш моя знак –
южна обич от мечти родена
и със всяка слънчева зора
мое ще е мъжкото ти време.