Мария Шандуркова Бабье лето

Искандер Борисов
МАРИЯ ШАНДУРКОВА, БОЛГАРИЯ
       ЦИГАНСКО ЛЯТО
         (триптих)


Пред зимните бури Балканът почива
под бистрия въздух с одежда красива...
Октомври запалил огньове в недрата –
оранжево-жълта пламти планината.
 
Под нежното синьо в небесния купол
Художникът ярки бои е натрупал...
Прозрачно е всичко, ръката протягаш,
далечното стигаш, във него оставаш.
 
И чудото става – пречистен, замаян,
уверен си – виждаш – пред тебе е Рая!
И нищичко друго не искаш да имаш,
а само Балкана с картината зрима.
 
            ***
Вятър развява фустите шарени,
Слънцето огнено тъпана бие,
звънват дайрета – листи обжарени,
птици прощално в небето се вият.
 
Черна градината – рохка орана,
чакат, зарити, цветята  до пролет,
а пък лозата в ръждива премяна
смучи нектара от земния корен.
 
Слънцето багри море уморено,
тъмно-зелено-сребристи вълните
търсят по пясъка чувства студени,
правят любов и закриват следите.
 
            ***
Циганско лято в сърцата ни шета,
връща ни огнени страсти и спомени.
Бяхме със тебе щастливи хлапета,
бяха душите за обич отворени.
 
Скривам по малко от късното лято –
радост и обич, и влюбени погледи,
в сняг и във лед ще е скоро земята –
искам горещо сърце да ме води!

                2010-2011

      БАБЬЕ ЛЕТО  (золотая осень)
            (триптих)
      http://www.stihi.ru/2013/01/11/10229

                Перевод с болгарского
                Александра Борисова

               
До  зимних метелей покоятся горы
И  воздух сияет в прозрачном уборе…
Октябрь  у них в недрах пожаром горит -
Оранжево –жёлтым  мерцаньем  горы.

Под  купола неба  лазорево – нежным
Возникли  картины – легки и безбрежны…
Кругом всё прозрачно, и руки протянешь,
За  Бытия кромку невольно заглянешь.

Очищенный  чудом, у самого края,
Уверен   ты – видишь – ворота у Рая!
И   всё, что ты ищешь, и всё, что имеешь,
Одни  только горы – ты ими владеешь!

             ***
Узорные юбки от солнца летают,
И  солнце колотит в свои барабаны,
Последние  листья звенят бубенцами,
И  птицы на небе прощаются с нами.

Наш  сад  опустелый – уже перекопан,
Цветы  под землёю  весны ожидают,
Лоза  винограда, как будто по нотам,
Извечную  пищу свою получает.

И  море от солнца с небес  уморилось;
Серебряно – тёмно – зелёные  волны
В  песке не найдут они чувств, что  остыли,
Всё  ищут любовь, что  остыла  и скрылась.

              ***
В  сердцах  у нас  снова  пора золотая,
Мечтания, страсти обратно вернулись.
Счастливы, как дети, смеёмся  играя,
И души опять от любви встрепенулись.

Любовь и мечты, и влюблённые взгляды -
Хочу я оставить от бабьего лета,
Хоть снег и мороз на земле скоро будут,
Но  сердце  горит, вспоминая об этом!