Христо Ботев Ей

Искандер Борисов
Христо Ботев Болгария
 Ней

Питаш ме, защо съм аз
дохождал нощя у вас,
как съм скочил през плета
и що щял съм да крада.
 
Кат мъжът ти не съм стар
да не видя в темна нощ:
аз си имам за другар
на поясът остър нож.
 
Нощ бе темна като рог,
примъкнах се като смок:
слушам, гледам - сички спят,
спеше си и ти с мъжът.
 
Там в градина аз седнах,
в ръка силна нож стиснах:
ще излезе, рекох той,
ще изпита гневът мой.
 
Гледам вкъщи свещ гори,
вие спите - мен в гърди
силен пламък, яд гори
и гняв ще ме умори.
 
Впил съм очи във свещта,
а не виждам, че нощта
превали се и мина
и зора се веч сипна.
 
Славей песен си запя:
с радост среща той зора:
през прозорецът глава
се показа и засмя.
 
Тебе тутакси познах
и тогаз се чак стреснах:
"Друг път", славею казах
и през плетът пак скокнах.
 
Ето защо идвах аз
в темна нощ и грозен час:
ще умре един от нас -
ил мъжът ти, или аз!
1873 г.


          Ей
 http://www.stihi.ru/2013/09/18/6167
                Перевод с болгарского
                Александра Борисова

Ты спросила у меня,
Что пришёл к вам ночью я,
Прыгнул я через плетень,
Будто что украсть хотел.

И не стар я, как твой муж:
В тёмную не видит ночь,
Верный друг со мною уж -
В опояске острый нож.

Ночь темна, хоть глаз коли,
Проскользнул  я в сад, как уж:
Тихо – спать уж все легли,
Вместе спите, ты и муж.

Там в садочке я сидел,
Стиснув, нож в руке держал,
Если  бы пришёл злодей,
Сразу гнев он мой узнал.

Я  смотрю – свеча горит,
Спите вы – в моей груди
Яд отмщения горит,
И  меня гнев уморил.

Я  сомкнул глаза свои,
И, что ночь, не вижу я
От земли уходит прочь,
Занимается заря.

Соловей свои слова -
Трели  выдал, веселясь,
А в окошке голова,
Появилася  смеясь.

И  хоть я тебя узнал,
Испугался, словно вор,
«В другой раз», -  певцу сказал
И  скакнул  через забор.

Вот зачем я приходил
Тёмной ночью в грозный час,
Но  в  другой раз я  иль он,
Но  умрёт  один  из  нас.