Пеньо Пенев Димитровград

Искандер Борисов
Пеньо  Пенев  Болгария
Димитровград

Градът на Димитров
            не е морско пристанище,
ни извор, с вода лековита прочут;
не е връх планински,
            нито е граница,
не е боен фронт,
        не е институт!
Но винаги -
          всеки ден, всяка година -
ученици, войници,
        моряци, летци,
пионери,
    работници
            от фабрики, мини
с планински,
        с градински цветя и венци -
като на празник
        в тоя град идват,
тъй както братя
        при родния брат.
Те идат да чуят, да срещнат,
                да видят
на мечтите човешки
            цъфтежа богат.
В заводите, пълни с мотори,
                с упорство
                и хора,
като плод
    смелата вяра където узре -
те пият от извора на умението
                да се борят,
добре да работят
        и да живеят добре.
И сякаш огрени от слънце могъщо,
с усмихнати устни,
        с прояснен взор,
те в родните краища пак се завръщат,
криле разкрилили
        за полет горд.
Димитровград е
        извор на сили
                и младост,
между вчера и днеска -
            здрав фронт;
широко пристанище на нашата радост,
граница будна
        от сърца и бетон!
На дните ни той е
            топложивият дъх!
и на мечтите ни -
            величавият връх!
 
1955 год


Димитровград
http://www.stihi.ru/2013/11/29/6784

                Перевод с болгарского Александра Борисова

Город Димитрова
Не  морская пристань,
Не ручей с известной целебной водою,
Не  горы вершина,
Не военный фронт,
Это не граница,
Не аэропорт!

Но здесь постоянно,
Каждый день и час,
Ученый и воин,
И моряк и школьник,
Пионер и лётчик,
С фабрики работник,
Из  предгорья житель,
Садовод, учитель,
И  другой люд разный,
Будто бы на праздник,
В город тот идут.

Там приходят – слышат,
Повстречавши – видят,
Что мечты людские
Расцветают тут.
И в заводах пыльных,
И в моторах сильных,
Там упорно люди
Делают свой труд:
Из  ручья – с уменьем,
Родников – с бореньем,
Трудятся упорно,
Хорошо живут.

Солнцем обогреты
На  виду  планеты,
С просветлённым взором
Мы вершим полёт.
Город Димитрова,
Ты источник силы,
Молодости нашей
Искромётный взлёт.
После ночи мрачной
Мы пришли за счастьем,
Ты причал надежды,
Город молодых!

На  границе сердца,
Сердца и бетона,
Наши  дни не эти,
Где  в тепле живём,
А  мечты там наши,
Где  куём и пашем.
И  нельзя иначе
Нам  с  тобой  вдвоём!