Солнышко

Светлана Пригоцкая
  Йорданка Господинова
    ( Болгария)


Йорданка Господинова
Книжката на Стефчо

Солнышко

Солнышко встало так рано,
Землю теплом обогрело,-
Рощи, лесные поляны-
Бабочек стая  взлетела.
Дальше с улыбкою ясной
Солнце цветы целовало,
Звонкой росой засияли,
Травы, цветов покрывало.
Пальчиками-лучами
Вспенило бурное море.
Птички пронзили  крылами
Синее небо на воле.
И ,отражаясь в речушке,
С рыбками поиграло
Глазки закрыло за тучей,
В сумерках солнце пропало.
Солнышко просто устало,
Дети уснули и птички.
Мама Луна показалась,-
Звёздочки –солнца сестрички.

художник:Ирина Терновская

СЛЪНЧО

Още   отрано  е станал
Слънчо –земята  събуди.
Пекна над горски поляни,
Литнаха  сто пеперуди.
После със топла усмивка
Мило целуна цветята-
Сякаш зелена покривка
Стана веднага тревата.
С пръсти-лъчи на ръчички
Бурно разпени морето,
После с  крилата на птички
В синьо обагри небето.
Смело на воля заприпка,
С рибки в потоците  скача,
Но вечерта  се разсила-
Слнъчо е сънен  във  здрача
Пак уморен се прибира-
Тихо затваря очички.
Мама Луничка изгрява.
Блеснаха  златни  звездички-
Те са на Сълнчо сестрички.