Утро жизни

Светлана Пригоцкая
ВЕСНА МУНДИШЕВСКА - МАКЕДОНИЯ

УТРО НА ЖИВОТОТ

Како што на птицата
зборот й е песна,
како што шепотот
на ветерот е молба,
како што дождот
На небото е солза,
така Сонцето е срека
на срцето мое,
на утрото мое
Сонцето Деница е.

УТРО ЖИЗНИ

Подобно птице,
Её слова –песня
Подобно ветру ,
Его шёпот –мольба,
Подобно дождю-
Это слеза небесная.
Так солнце -  счастье
На сердце моё,
На утро моё ,
Солнце Денница это.

Денница- предвестник восхода солнца.

Художник : Anca Bulgaru