Погрешности метаморфозы

Светлана Пригоцкая
 Христо Петрески (Македония)
 
ПОГРЕШНИ МЕТАМОРФОЗИ

 Христо Петрески

Сите метаморфози се погрешни

Инаку зарем би се нарекувале преобразби

И зарем би имало потреба од други облици и образи
 

Затоа, земи ја свечената облека

И облечи ја барем еднаш во неделата

Не чекај го први април - за да ставиш маска на лицето

Преправај се и кога воопшто не си преправен

И кога не ти е дојдено до камуфлажа и персифлажа

Па белки никој нема да ги забележи и промените

(интервенциите, лузните и операциите)

 

преобрази се во погрешен човек

така никој нема (не ќе сака) да те забележи

во шумата со столетни борови

римски гробови и крвожедни ѕверови!

          
           НЕВЕРНЫЕ МЕТАМОРФОЗЫ

Все метаморфозы с погрешностями,
Иначе почему бы их называли преобразованиями,
И зачем была бы потребность в других формах и образах?

Так что примите торжественную одежду
И облачитесь в неё хотя бы один раз в неделю,
Не ждите первое апреля - положить маску на лицо,
Представьте , лучше быть совсем не одетым,
Когда ты не то в камуфляже,не то для персифляжа,
Так что, возможно,никто не заметит изменения
( Вмешательства, рубцы, операции).

Преобразился в неправильного человека,
Такого нет(не хотят) вы заметили,
В лесу, где древние сосны ,
Римские гробницы  и кровожадные звери.

Художник: Алекса Мид