Полётность

Светлана Пригоцкая
ЛЕТАЊЕ
Автор Весна Мундишевска-Велјановска, Македония

Загазени
во кал
до колена,
божем филозовски
ѓовореа.

Клекнати,
со сукњи
подкренати
полемики жолчни
разгореа.

Устоличени
во гнездата
сред трските
летачки техники
твореа.

Лесно
е летањето
со очите -
постарите
ги кореа.

Занесени,
за летот
свој претстоен,
со восхит
збореа.

Силно
им натежнаа
пердувите
– напразно се
бореа.

ПОЛЁТНОСТЬ

Барахтаться
В грязи
По колено,
Будто по- философски
Рассуждать.

Стоя на коленях
C полами
Закатанными
Полемику желчную
Разжигать.

Восседая
В гнёздах
Среди камышей,
Летательную технику
Создавать.

Незаметно
Эти полёты
C  глазами
Постаревшими
Укорять.

Экпансию
Для полётов,
Своих предстоящих,
С восхищением
Обсуждать.

Сильно,
Их оперение
Потемнело-
Безрассудно
Воевать.